ОШ "Краљ Александар I" – Нови Београд

Школа која препознаје и негује таленте...

Активности са децом

Сигурно сте у претходним данима размишљали о свим оним плановима који сте имали, а  никада није било довољно времена и енергије да им се посветите. Ево прилике. Активности са децом условно можемо поделити на забаву, кућне послове, комуникација са породицом и пријатељима. Све наведене активности ускладите са узрастом вашег детета. Уколико имате више деце упутите их једне на друге. 

Забава

 • Прегледајте заједно са децом полице, кутије, ормаре са дечијим играчкама. Извадите и сортирајте играчке, заборављене друштвене игре. Пронађите домине, игре меморије, мице (или направите уколико сте их поклонили), шах, карте, оригами, јамб, “Не љути се човече”, монопол, различите едукативне и игре стратегије.
 • Пронађите и са децом одаберите књиге, сликовнице, бојанке, различиту едукативну литературу, као и лектиру са којом ћете се бавити током наредних дана. Отворите енциклопедије које су стрпљиво чекале да им се посветите и повежите садржаје са школским градивом. 
 • Извадите оловке, бојце, фломастере, шарене папире, шљокице, лепкове, пластелин, глину, алат. Цртајте, правите, конструишите. Потражите идеје на интернету. Будите креативни! (нпр. ju tjub kanal “life hack”). 
 • Организујте “музичке паузе”. Свирајте, заједно певајте, играјте се караока. Упознајте се боље са музиком коју деца воле, упознајте их са музиком коју Ви слушате. Заједно урадите домаћи из музичке културе.
 • Одаберите серије, филмове, туторијале и сличне садржаје које ћете пратити. Организујте “филмско вече”. 
 • Договорите се о дужини времена које ће се проведити на интернету. Искористите боравак код куће да заједно са децом погледате игрице које играју, “ју тјубере”и друге странице на интернету које прате. Разговарајте о њиховој мотивацији и доживљају ових садржаја, дајте им алтернативу и развијајте критичко мишљење.
 • Инсталирајте корисне и едукативне апликације. Једна од њих може бити и апликација МУП-а, Основи безбедности деце, намењена деци и родитељима, где су на занимљив и информативан начин описане важне теме за дечији социјални развој. Искористите разговор о овим садржајима да упознате како ваша деца размишљају о свету око себе и дајте им одговоре на бројна важна питања. Успоставите дугорочни однос поверења.
 • Гледајте породичне албуме, причајте деци о својим прецима, њиховом и свом одрастању, породичним анегдотама, путовањима …

Кућни послови

 • Договорите се са децом о расподели кућних обавеза. Идеална је прилика да утврдите навику бриге о својој соби и својим стварима, од намештања кревета и слагања пиџаме до одржавања уредности својих ствари и простора. Ипак, хигијену собе, с обзиром на околности, не препуштајте деци него их учите адекватним хигијенским мерама и у зависности од узраста радите заједно са њима или тај део преузмите на себе.
 • Нека вам деца помогну око припреме обеда, постављања и распремања стола. Научите их како се меси хлеб, прави проја и пита. Како се припремају њихова омиљена јела. Разговарајте, смејте се.
 • Научите децу вештинама који сами поседујете (у складу са узрасним могућностима) било да су то страни језици, свирање музичких инструмената, кување, пеглање, ваши (кућни) хобии, ручни радови, поправке у кући …

Комуникација са породицом и пријатељима

 • У свему наведеном сетимо се наших бака и дека, кумова, рођака, комшија и пријатеља. 

Покажимо им да мислимо једни на друге, позовимо их, упутимо им слику/снимак којим ћемо их упознати са активностима којима смо се бавили током дана.  

 • Упутимо децу да “онлајн”помогну другарима којима је потребна помоћ у учењу.
 • За оне који прослављају, искористите предстојећи Васкрс за повезивање наведених активности.
 • Свему овоме додајте Ваше идеје и поделите их са другима!

Желимо Вам да предстојеће време проведете у здрављу, радости и смеху!

Неки од многих корисних линкова:

Активности са децом
Иди на врх