ОШ "Краљ Александар I" – Нови Београд

Школа која препознаје и негује таленте...

Састанак Ђачког парламента поводом дописа МПНТР-а

Руководилац Ђачког парламента је по налогу директора сазвао хитан састанак Ђачког парламента, одржан 12. 3. 2020.

На састанку је предочен садржај дописа Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, а затим је ученик Јанко Мировић одржао краћу, унапред спремљену презентацију, у циљу информисања ученика о ,,Цорона вирусу’, вирусним инфекцијама, начинима преношења и мерама заштите.

Прилажемо у чланку и текст презентације.

COVID-19

COVID-19 познатији као корона вирус је епидемија вирусне инфекције потекле из кинеског града Вухана. У претходне две деценије је из Вухана и вуханске области потекло више нових вируса, између осталог и вирус SARS-v2 (2003. године).

COVID-19 се шири капљично тј. додиром лица зараженим рукама или удисањем зараженог ваздуха. Када заражена особа кине или се закашље њихове споре заражене COVID-19 вирусом лете ваздухом док не падну на неку површину (кваку, ручку, маркер, под, металне површине, …) одакле их својим рукама можете пренети до својих уста, носа или очију.

Симптоми овог вируса су:
⁃ Умор тј. малаксалост
⁃ Грозница (повишена телесна температура)
⁃ Суви кашаљ
⁃ Кратак дах и отежано дисање (у овом случају је неопходна хитна хоспитализација)
⁃ Веома ретко: цурење носа, кијавица и болно грло
⁃ Болови у мишићима
Код старијих и хронично оболелих пацијената јављају се и следећи симптоми који могу водити до упале плућа:
⁃ Стезање у грудима
⁃ Бол у грудима
⁃ Тешка пнеумонија

Лечење вируса се одвија апсолутним мировањем, високим уносом течности и интравенском хидратацијом физиолошким раствором. Лечење траје између 2 недеље до 6 недеља. Вирус обично нема смртни исход у претходно здравим пацијентима (80% случајева је благог облика и може се лечити код куће). Претходно болесни пацијенти развијају компликације које могу довести до смрти (око 2% случајева се заврши смрћу).

Само неколико случајева је забележено код деце.

У Србији за сада има 31 потврђен случај COVID-19 вируса, с тим да нема смртних случајева.

Превенција овог вируса није лака због његове ваздушне издржљивости (вирус може ван домаћина да живи и до 4 сата, за које време је велика вероватноћа да ће наћи пут до новог домаћина).
Неки од начина превенције су:
⁃ Редовно прање руку (20 секунди, хируршком методом)
⁃ Коришћење антивирусне течности за дезинфекцију руку
⁃ Коришћење хируршких рукавица при руковању потенцијално зараженим отпадом (коришћеним марамицама, хируршким маскама и рукавицама, …)
⁃ Смањено додиривање лица – уста, носа и очију
⁃ Избегавати блиски контакт са потенцијално зараженим особама
⁃ Избегавати додиривање површина голом руком (не додиривати кваке, славине, ручке, …) – користити рукав од мајице, дукса или користити хируршке рукавице.
Коришћење обичних хируршких маски за превенцију заразе није ефективно. Нано маске (користе се највише за заштиту хирурга у раду са пацијентима зараженим плућном туберкулозом) могу да доведу ризик од заразе на минимум.

Школа у сарадњи са ђачким парламентом треба да предузме мере заштите својих ученика и запослених тиме што ће обезбедити довољне количине течности за дезинфекцију руку за све ученике и запослене до престанка епидемије COVID-19 вируса (за већ постојеће диспензере “Пјурел” течности за дезинфекцију) као и да се побрине за спровођење горе наведених начина превенције.

Јанко Мировић – 8/4
Члан ђачког парламента
ОШ Краљ Александар I
Састанак Ђачког парламента поводом дописа МПНТР-а
Иди на врх