ОШ "Краљ Александар I" – Нови Београд

Школа која препознаје и негује таленте...

ЛИКОВНИ КОНКУРС „Упознајмо птице“

У организацији „Пријатеља деце Земун“ ове године расписан је конкурс Упознајмо птице“ како би се ученицима указало на значај птица за нашу планету и екосистем, као важност очување ретких врста птица.

Ученица одељењске заједнице 2/1 Емилија Станић, предвођена учитељицом Сањом Величковић, освојила је 1. награду, док је Анастасија Ћирић добила похвалу.

У галерији ликовних радова налазе се и цртежи ученика нижих разреда одељењских заједница учитељица Јадранке Слијепчевић, Јелене Голубовић, Наташе Ћирић-Живковић и Горинке Бајић.


Емилија Станић 2/1

„Упознајмо птице“, 1. награда

техника: креде у боји

ВЕЛИКО РАТНО ОСТРВО
– РЕЗЕРВОАР РЕТКИХ ПТИЦА

На само два километра од центра града, на заштићеном природном добру, среће се 186 врста птица, 53 врсте риба, постоје колоније слепих мишева, али и оазе угрожених биљних врста попут бреста и црне тополе.

Велико ратно острво прави је рај за птице. Резултати истраживања показују да овај простор представља тачку највећег биодиверзитета на територији Београда, када је реч о орнитофауни. На овом месту среће се 186 врста птица, од којих четири имају статус међународно значајних. На острву се гнезде 73 врсте од којих су 43 станарице. Највећи број птица мигрира преко острва, а 35 овде зимује. Птице долазе да овде „летују” из далеких крајева, са Гренланда, Исланда, Норвешке, Сибира.

Како су птице можда и главни станари острва, у госте им долазе орнитолози, биолози, студенти, еколози. Да би се лакше проучавао њихов живот, изграђена су и два видиковца. Један је смештен на средини канала Велики Галијаш, природног рибљег мрестилишта, а други на врху острва одакле се пружа поглед преко реке на Кулу Небојша и Београдску тврђаву.

ЛИКОВНИ КОНКУРС „Упознајмо птице“
Иди на врх