ОШ "Краљ Александар I" – Нови Београд

Школа која препознаје и негује таленте...

Наградни конкурс „Ускршње ликовне чаролије“

На ликовном конкурсу „Ускршње ликовне чаролије“ организованом поводом најрадоснијег хришћанског празника учествовало је 247 учeника новобеоградских школа. Ликовни радови наших ученика освојили су следеће награде.
Рад Луке Гњидића 2/4 добио је 1. награду, радови ученица Мие Матковић 7/2 и Вање Богданоски 8/1 освојили су 2. место, док је рад Стевана Ћурчића 6/3 добио 3. награду. Похвалу и рад за излагање има Огњен Тегелтија 7/2. Првонаграђени ученици добили су диплому и књигу, док су ученици са 2. и 3. наградом добили диплому.

Фарбање јаја врши се у спомен на догађај када је света Марија Магдалина Мироносица путовала у Рим да проповеда Јеванђеље, и посетила цара Тиберија. Тада му је у знак пажње, као новогодишњи поклон предала црвено јаје и поздравила га речима „Христос Васкрсе“. Црвена боја симболише Спаситељеву, невино проливену крв на Голготи, али је црвена боја истовремено и боја васкрсења.
У целом хришћанском свету за овај празник је везан обичај даривања јајима. Јаје је симбол обнављања природе и живота. И као што бадњак горећи на огњишту даје посебну чар божићној ноћи, тако васкршње црвено јаје значи радост како за оне који га дају тако и за оне који га примају.

Наградни конкурс „Ускршње ликовне чаролије“
Иди на врх