ОШ "Краљ Александар I" – Нови Београд

Школа која препознаје и негује таленте...

ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА РОДИТЕЉЕ УЧЕНИКА ОСМОГ РАЗРЕДА

Поштовани родитељи ученика осмог разреда,

У оквиру последњег родитељског састанка одржаног у новембру, обавештени сте о новинама које се односе на завршни испит за школску 2022/2023. Школа организује додатни родитељски састанак за оне родитеље који нису активирали своје налоге на јавном МСШ порталу и оне који имају потребу за додатним информацијама у вези пријављивања ученика за полагање завршног испита.

Како би се сви родитељи активно укључили у наступајућем периоду издвојићемо, као подсетник следеће информације у вези завршног испита и планиране активности, као подршку родитељима:

 1. Министарство просвете је донело 26. септембра 2022. године, Правилник о изменама Правилника о програму завршног испита, што се одражава на следеће:
  • Поред теста из математике и српског језика и књижевности, ученици полажу и трећи тест. Овај тест ће садржати питања из изабраног предмета (Историја, Географија, Физика, Хемија или Биологија). Избор предмета врше родитељи/дзз
  • Укупан број поена који се могу остварити на сва три теста је 60 (20+20+20), али је однос броја обрачунатих бодова са којим се улази у расподелу промењен: математика највише 14 бодова, српски језик и књижевност 14 бодова и изабрани предмет, највише 12 бодова. Укупно на тестовима на завршном испиту, ученик може остварити највише 40 бодова(14+14+12), а успех из школе носи као и претходних година максималних 60 бодова.
 2. Родитељи/други законски заступници (у даљем тексту, скраћено дзз) су дужни да пријаве завршни испит у периоду од 01. децембра до 30. децембра 2022. године.
 3. Родитељима/дзз је поред увида у евиденцију података о ученицима, омогућено да користе јавни портал МСШ (Моја средња школа) почев од 15.11.2022. па до краја уписа у средње школе/гимназије (до 31.08.2023.) и да у овом онлајн окружењу врше:
  • Пријаву завршног испита (01.12. до 30.12 .2022.)
  • Пријаву пријемних исита (праћење свих фаза пријемног испита према Календару)Полагање завршног испита (свих фаза према Календару уписних активности)Исказивање листе жеља;
  • Подношење пријаве за упис у средњу школу/гимназију и друго.
 4. Родитељима/дзз је омогућено и да непосредно, у школи врше увид или наведене активности (потребно да се обрате одељењнским старешинама) уколико желе или нису у могућности да користе јавни портал МСШ.

Уколико родитељ/дзз није обавио пријаву завршног испита путем јавног МСШ портала, потребно је да то учини у школи, најкасније до 30.12.2022.

Позивамо родитеље који нису приступили МСШ порталу и извршили увид у податке о ученику, на додатни родитељски састанак у среду, 30.11.2022 у 18:30

Школа у исто време (у среду, 30.11.2022 у 18:40) организује и радионицу рад на јавном МСШ порталу, у кабинету информатике за родитеље којима је потребна техничка подршка за рад на јавном порталу МСШ, коју ће водити наставници информатике. Након разговора са старешинама, родитељи који желе могу се практично упознати са радом на МСШ порталу.

Преузмите пдф датотеку са основним упутством за приступп јавном МСШ порталу.

Линк ка детаљном упутству за рад на јавном МСШ порталу.

ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА РОДИТЕЉЕ УЧЕНИКА ОСМОГ РАЗРЕДА
Иди на врх