ОШ "Краљ Александар I" – Нови Београд

Школа која препознаје и негује таленте...

Олимпијско образовањe у нашој школи!

Данас је у нашој школи потписан Меморандум о сарадњи између Олимпијског комитета Србије и Министарства просвете, науке и технолошког развоја на основу којег се уводи олимпијско образовање у основним школама од јесени!
Меморандум о сарадњи потписали су председник Олимпијског комитета Србије, господин Божидар Маљковић и први потпредседник Владе Републике Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја, господин Бранко Ружић.

Меморандум о сарадњи потписан је у циљу заједничког спровођења програма „Олимпијског образовања“ за ученике основних школа у Републици Србији. Свечаном чину потписивања присуствовао је и наш прослављени спортиста, освајач сребрне медаље са Олимпијских игара у Токију, стрелац Дамир Микец. Као спортиста који је познат по томе што сваки дан живи у складу са олимпијским вредностима, Дамир је имао поруку за најмлађе: „Спорт нас учи правим вредностима, да поштујемо једни друге, да играмо фер, да водимо здрав живот, да уживамо у ономе што радимо и да будемо најбоља верзија себе. Пријатељство, поштовање и изузетност су вредности које треба сваки појединац да усвоји и да живи у складу са њима.“
Након потписивања Меморандума, организована је радионица „Олимпијска прича“ за ученике нижих разреда. Кроз две радионице ученици су имали прилике да се ближе упознају са програмом олимпијског образовања.

Примарни циљеви олимпијског образовања су формирање моралног карактера, узајамно поштовање које подразумева фер-плеј и недискриминацију по било којој основи, поезија, музика и уметност повезане са спортом, одрживост и заштита животне средине, физичка активност и промоција здравог начина живота.
Програм „Олимпијско образовање“ ће се реализовати за три старосна узраста почев од школске 2022/2023. године уз помоћ основног приручника, практичног водича, плана активности, као и различитих дигиталних ресурса међу којима се посебно истичу виртуелни олимпијски музеј и мобилна апликација „ТренинГО“ олимпијског комитета Србије. Планирано је да програм траје закључно са школском 2024/2025. годином

Олимпијско образовањe у нашој школи!
Иди на врх