ОШ "Краљ Александар I" – Нови Београд

Школа која препознаје и негује таленте...

Како организовати квалитетно време са децом за време изолације?

Драги родитељи, 

време у коме се налазимо поред свих брига које са собом носи, даје нам више него икад могућност да проведемо много више времена (које нам је хронично недостојало) једни са другима, са својом породицом, са својом децом. Хајде да га квалитетно искористимо!

С обзиром да ћемо понашајући се одговорно и солидарно, дужи временски период проводити у нашим домовима важно је да то време квалитетно осмислимо што подразумева прављење договора свих чланова породице о дневној рутини што у многоме може помоћи да обновимо и поправимо породичну динамику.

Предлажемо да за окосницу овог плана искористите околност организоване настава на даљину, како путем телевизијског програма тако и на основу комуникације са одељењским старешинама и наставницима, која је успостављена током претходне недеље.

Прилика за добре навике!

Будимо свесни да је ова ситуација идеална прилика да испратимо понашање деце и успоставимо, утврдимо или ојачамо добре навике. Као што знамо добре навике су наша значајна аутоматска снага које нам помаже да кроз живот постигнемо оно што је потребно и што желимо и онда када смо уморни, фрустрирани, безвољни, нерасположени.

Кренимо од договора о времену устајања, доручка (уколико га до сада нисмо практиковали, ето прилике за успостављање веома важне и здраве животне навике), времена онлајн учења (у зависности од узраста) и израде домаћих задатака у комуникацији са наставницима из школе. Договоримо се са децом да се прво заврше обавезе, а да се потом посветимо слободним активностима до и после ручка/вечере (предлог могућих активности погледати у тексту “Активности са децом”). 

Не заборавимо важност физичке активности. Утврдите када ћете заједно радити вежбе које су припремили наставници физичког. Договорите време заједничког ручка и вечере. Период након вечере искористите да заједички пропратити како су прошле договорене активности, као и за прављење плана за сутрашњи дан. Време пре спавања посветите некој опуштајућој заједничкој активности.

Прилика за добру организацију, времена имамо више него раније!

Имајући у виду да маме и тате имају различито организовану радну обавезу, апелујемо да родитељ који има могућност да ради од куће преузме највећи део одговорности за планирање и праћење дневне породичне рутине. 

И не заборавите, да би успешно успостављали наведену рутину важно је да будете одлучни, доследни и да својим понашањем будете деци пример жељених односа и понашања.

И никако не заборавите, поред свега наведеног кључно је да се за све чланове породице јасно дефинише време одласка на спавање. Сан у право време (између 21ч и 1ч после поноћи) једини обнавља наше теле, најбољи је лек за наш имунитет и одмор за нашу психу.

Како организовати квалитетно време са децом за време изолације?
Иди на врх