ОШ "Краљ Александар I" – Нови Београд

Школа која препознаје и негује таленте...

Литерарни конкурс „Дете је дете, да га волите и разумете“

На општинском такмичењу ученика основних школа
Дете је дете, да га волите и разумете“ у организацији
„Пријатеља деце општине Нови Београд“ ученици млађих разреда освојили су 3 награде, једно 1. и два 2. места.
Уживајте у њиховим радовима!

ДЕТЕ ЈЕ ДЕТЕ ДА ГА ВОЛИТЕ И РАЗУМЕТЕ

Jедном давно у краљевству је живела прелепа мала принцеза Ема.
Краљ и краљица, њени родитељи, давали су јој да ради само досадне краљевске послове. Сваки дан је морала да иде на балове и разне свечаности, и да се облачи у широке и раскошне хаљине. Она није ишла у школу са другом децом јер је само за себе имала учитељицу која је припремала Ему да једног дана буде добра краљица.
Али, Ема је само желела да буде девојчица као и све друге, да иде у школу и паркић и да има пуно пријатеља, баш онаквих пријатеља какви су се весело играли лоптом и спуштали низ тобоган док је она усамљено гледала са прозора своје собе.. Свакога дана је била све више тужна, а онда је одлучила да све исприча родитељима.
Ема им је рекла: „Драги родитељи, доста ми је више краљевских обавеза! Желим да се дружим са децом напољу, да са њима идем у школу и радим домаћи.“
Али краљ јој рече: „Ни случајно! Ти си будућа краљица и мораш извршавати своје краљевске дужности.“
А мама краљица са брижним срцем се растужила када је схватила да је Ема јако несрећна, и рекла је: „Драги краљу, немој се љутити на њу. Ема је тек дете и треба да ужива у дружењу са пријатељима и дечијој игри. А када порасте, имаће довољно времена за све краљевске обавезе. Ако јој детињство направимо да буде срећно и безбрижно, Ема ће бити најбоља краљица на свету.“
И тако је и било. Ема је кренула у школу са другарима, и свакога дана се играла са њима у паркићу. Била је најсрећније дете на свету и постала је најбоља краљица.

Нора Клајн III4, 1. награда
ДЕТЕ ЈЕ ДЕТЕ ДА ГА ВОЛИТЕ И РАЗУМЕТЕ

Деца су најдивнија бића на планети Земљи.
Када се беба роди, мајка јој је све. Прво што види је мамин осмех, мамине очи и осети топлину у њеном загрљају.
Од првог тренутка родитељи треба да им посвете пажњу и сву могућу љубав. Захваљујући родитељима, деца уче да ходају, да уче прве речи, да држе ствари, да се облаче и да касније самостално живе.
По легенди, када се беба први пут насмеје једна вила полеће у живот и чува дете до краја живота. Дете расте тако што вози бицикл, чита, плива, скија... то их све уче родитељи и старатељи.
Родитељи треба да уче децу лепом понашању, као на пример да помажу старијима, да не верују непознатим људима, да помажу другарима, да се брину о околини и да уче стране језике.
Ја као дете мислим да су деца највећи украс света.

Тамара Делић IV2, 2. награда


                                                         
ДЕТЕ ЈЕ ДЕТЕ ДА ГА ВОЛИТЕ И РАЗУМЕТЕ

Бити дете је јако лепо, бити дете је јако просто и то треба да искористимо.
Битно је да размишљамо о свему и свачему и да се интересујемо. Сви желимо да будемо неко кад порастемо, али оно што је за сада најбитније да се играмо, учимо и лепо слажемо док можемо.
Битно је да сви будемо у слози до краја живота.
Иако је битно да се играмо, снови су једно од најбитнијих ствари у нашем животу. Треба да мењамо места и упознајемо нове ствари, али да знамо да наша кућа вреди злата и да слушамо савете наших родитеља који ће нас штошта научити.

Петар Николић IV2, 2. награда         
Литерарни конкурс „Дете је дете, да га волите и разумете“
Иди на врх