ОШ "Краљ Александар I" – Нови Београд

Школа која препознаје и негује таленте...

Литерарни конкурс „Он је свети, свето му је дело“ и награђени радови

Манастир Милешева, Св.Сава

Поводом школске славе, Светог Саве, ученици старијих разреда писали су на тему „Он је свети, свето му је дело“. У светосавском духу и с пуно љубави писали су о свом светитељу. 
Најуспешнији су били:

           Елена Јусовић 5/4 – прво место

           Иван Смолчић 6/2 и Филип Божић 5/3 – друго место

           Лука Јекић 6/3 и Петра Богданоски 5/1 – треће место

Наш велики светитељ и данас живи у мислима и срцима све наше деце која корачају његовим путевима.

Остали ученици који су учествовали на конкурсу су похваљени. Честитке свим ученицима.

                                                                      Срећна слава свима!

Прво место
ОН ЈЕ СВЕТИ, СВЕТО МУ ЈЕ ДЕЛО

Он је наш вољени Свети Сава, наша школска слава, наш понос, наша дика.
Ево нама нашег светионика!
Наш Растислав, звоник Растко, јак и и снажан као храст, добар и нежан мали принц.
Од малена заволео је он да чита књиге многе и у свему био послушан родитељима.
Ал’ једна жеља беше јача од свега, и од сјаја и богатства очевога двора, од гозби и од лова.
Та жеља звала се племенитост и доброта, вредноћа и слобода.
Једном речју, та жеља звала се љубав, звала се Бог.
Учио је људе љубави и миру, зато се замонашио у једном манастиру.
Читао, радио вредно, бранио нејаке и слабе, помагао сиромашне, градио школе, болнице, молио се за свој народ, за цео свет.
И ево данас, сваког дана звоне звона са Врачара, звоне звона светог храма,
подсећа нас Свети Сава!

И дан данас Свети Сава поучава нас и кличе нама:
,,Радујте се и даље ту сам ја са вама!”
                                                                                                Елена Јусовић 5/4

Друго место

ОН ЈЕ СВЕТИ – СВЕТО МУ ЈЕ ДЕЛО


Рођен као најмлађи син великог жупана Стефана Немање и Ане, Растко Немањић је још као дете показивао да је другачији од остале деце. Док су се његова браћа играла мачевима као будући владари и борци, он је одлазио на црквене службе и време проводио у читању светих књига. На тај начин је и развио своју духовност и спознао шта би био смисао његовог будућег живота.

Дечак је маштао и сањао велике снове. Благе нарави, чистог срца, помирљив и пожртвован, маштао је о томеда једног дана помогне свом народу. Желео је да их учи и описмени, лечи и својом вером приближи цркви и Богу. Као младић доноси важну и велику одлуку да са групом монаха крене на Свету гору. У манастиру Ватопед своју љубав према вери и Богу исказује тако што чиста срца прима монашкичин и постаје монах Сава. Од тада његова велика жеља постаје стварност. Убрзо су сви знали за Саву. Читајући и пишући књиге Сава починје да отвара школе у манастирима и да гради нове. Зато га сматрамо првимсрпским просветитељем. Српска православна црква постаје самостална а Сава са својим оцем оснива и најзначајније средиште српске духовности манастир Хиландар на Светој гори. Убрзо бива проглашен за првог српског Архиепископа.
Живот монаха Саве је оставио неизмеран допринос српској држави, култури и вери, тако да након његове смрти бива проглашен свецем и чудотворцем. Народ га слави, а српска књижевнос га опева и описује у многобројним песмама и делима. Као првог српског просветитеља ђаци и школе сваког 27. Јануара славе школску славу у спомен Светом Сави.
                                                                                                                           Иван Смолчић 6/2

*************************************************************************************************************************************************************

Он је свети – свето му је дело

            Када изговоримо речи „Он је свети – свето му је дело“, први на кога помислимо, као и већина Срба, је Свети Сава.

            Свети Сава, рођен као Растко Немањић, најмлађи је син великог жупана Стефана Немање. Још као дете, млади принц Србије био је паметно и учено дете, лепог васпитања и добрих манира. Као младић био је веома пажљив и пун разумевања за сваког, увек спреман да помогне и помири посвађане. Иако је био српски принц, знао је да га пут неће водити ка владарским дужностима, већ је свој живот посветио молитвама и душевном миру. Отишао је на Свету Гору и посветио се црквеном животу, православљу и развоју српске цркве. Култ Светог Саве, његова доброчинства посвећена српском народу оставили су дубок траг у српској историји и култури због чега Свети Сава постаје најзначајнији светац у Србији.

            27. јануара обележавамо Савиндан, тиме преносимо и ширимо дух Светог Саве и његових светих дела.

                                                                                                                                                Филип Божић, V3

Треће место

Он је свети, свето му је дело

Пре много година, у време када је Србија настајала, у породици великог жупана Стефана Немање, родио се најмлађи син Растко. Он је могао да буде принц или војсковођа,али је имао друге жеље.

Иако је живео као што је мало људи живело у то време, Растко није био опчињен тиме што живи на високој нози. Но, као младић отишао је да се замонаши на Светој Гори. Свој боравак у манастиру је провео у добрим делима. У манастирима је отварао болнице и школе, а своју срећу је налазио док је помагао другима. Говорило се да, док је радио, никад се није смејао, али је увек био насмејан. Када се замонашио, добио је име по коме су га сви познаваали, а то је било Сава. Родитељи Светог Саве нису желели да њихов син, Растко, оде да се замонаши, али, када је видео колико је добрих дела Свети Сава урадио, његов отац, Стефан Немања, се придружио сину, замонашио се и постао Свети Симеон. Кад је Стефан Немања напустио престо, старија браћа Светог Саве, Вукан и Стефан, започели су рат да би одлучили ко ће наследити круну. Свети Сава је зауставио рат и помирио посвађану браћу. Није само своју браћу, мирио је људе и доносио правду народу широм Србије. Људи су заволели Светог Саву и написали безброј прича о његовим добрим делима. Колико је био предан људима говори прича „Свети Сава и ђаво“ где је надмудрио ђавола и тако спасао народ.

Љубав и поштовање према Светом Сави и даље постоји. Он нас је научио да се срећа не налази у новцу и богатству, већ у неопипљивим стварима, попут добрих дела, која су била његов извор радости.
                                                                                                                         Петра Богданоски V1

***************************************************************************************************************************************************************

Он је свети – свето му је дело

           Рођен је као Растко Немањић, најмлађи син великог жупана Немање и његове жене Ане. Њихова велика жеља је била да добију мушко дете које ће наследити царски престо. Међутим, Растко је одмалена био другачији од остале деце, родило се дете које ће обликовати српску историју.
            Расткова интересовања су била другачија од планова које су његови родитељи имали за њега. Његове жеље су биле далеко од царства и круне. Он је сањарио о манастирима, учењу и великим подвизима. Време владања Немањића било је обележено подизањем цркава и манастира. Његов сан је постао реалност када је побегао са очевог двора на Свету гору. Тамо је примио монашки чин и добио монашко име Сава. Његов рад је од великог значаја српском народу. Залагао се за просвећивање свог народа и трудио се да их усрећи. Сава је био први српски писац, просветитељ, дипломата и оснивач самосталне српске цркве. Описао је живот и смрт свог оца у књизи „Житије Светог Симеона“. Народу је оставио једну од најлепших грађевина – манастир Хиландар. Сава је отварао школе у манастирима и лечио људе. Сава је допринео развоју самосталне цркве својим дипломатским преговорима. У Никеји је именован за првог српског архиепископа. Дао је пример браћи и оцу да је мир једино право мерило среће.
            Свети Сава је понос нашег народа, синоним нашег постојања и историје. Његов осећај за веру помогао му је да нађе место на небу. После смрти је проглашен за свеца. Свети Сава ће увек живети у нама, он је наш узор. Он је свети – свето му је дело!
                                                                                                                                                                                
                                                                                                                                               Лука Јекић VI-3Литерарни конкурс „Он је свети, свето му је дело“ и награђени радови
Иди на врх