ОШ "Краљ Александар I" – Нови Београд

Школа која препознаје и негује таленте...

Савиндан

“Престо га је чек`о, он га није хтео,
он је нешто више духом заволео, одазво се даљњом лелеку и вриску
па је загрлио будућност србинску.”

Ј.Ј.Змај

Ове године обележили смо школску славу кроз низ активности. Читали смо текстове о животу Светога Саве, поучне приче, слушали песме, гледали цртани филм, писали кратке приче и на креативан начин применили разноврсне технике кроз ликовне радове. Направили смо изложбу наших радова. Кроз све ове активности потрудили смо се да наставимо да негујемо сећање на све оно што је Свети Сава учинио за Србију.

Прва прослава Светог Саве као школског патрона одржана је 1812. године у Земуну, одакле се брзо проширила у све делове српства, а химна Светом Сави је први пут изведена 1839. године у Сегедину.
Свети Сава је установљен као школска слава на предлог Aтанасија Николића, ректора Лицеја у Крагујевцу 2. јануара 1840. године, одлуком Совјета Књажевства Србског и те године прослављан у Крагујевцу и Београду. Српска Православна Црква 27/14. јануара слави дан свог утемељивача, државе и школства – Светог Саве. Савиндан се обележава у свим школама у Србији и Републици Српској као радни, али ненаставни дан – школска слава. Ђаци и просветни радници прослављају Савиндан свечано, уз приредбе, академије и сечење славског колача.

Савиндан
Иди на врх