ОШ "Краљ Александар I" – Нови Београд

Школа која препознаје и негује таленте...

Међународни сусрет деце Европе „Радост Европе“

Игра, песма, другарство, разумевање другог и другачијег, дечије ствараластво, синоними су за “Радост Европе”, сусрет деце Европе који сваке године окупља децу од 7 – 14 година.
Давне 1968. године, Редакција “Сусрети четвртком” тадашњег Дома пионира, а данас Дечјег културног центра Београд, покренула је иницијативу код надлежних органа града Београда да се организује међународна дечја манифестација под називом “Радост Европе”. Почетком сваког октобра, београдски малишани у својим породицама угосте више стотина вршњака из целе Европе који собом доносе звук, покрет, слику, обичаје своје земље и различита умећа која, током четири дана програма, покажу на трговима, улицама и у дворанама Београда.
Улога породице и школа деце домаћина немерљива је за организацију манифестације, али и за стварање финих нити трајног повезивања. Скоро да нема земље у Европи чија деца нису била учесници манифестације “Радост Европе”.

Годинама уназад и наша школе је једна од 15 београдских основних школа која учествује у овој манифестацији током које деца и породице наше школе кроз Карневал у центру града, Сусрете пријатељстава, забавни програм на Ади Циганлији и Гала концерт у Сава Центру имају прилику да се друже и стекну пријатељства са цео живот са децом из целе Европе, али и широм света.
Током свих ових година били смо домаћини деци из Летоније (2006), Македоније (2008), Босне и Херцеговине (2009), Хрватске (2010), Румуније (2011), Кипра (2012), Литванијe (2013), Турскe (2014), Кипра (2016), Турске (2018), Јерменије и Румуније (2018) и Кине (2019).

Школа дугује посебну захвалност госпођи Весни Крњајић, стручној сарадници Дечијег културног центра и Божанки Станишић, нашој библиотекарки у пензији, као и свим породицама домаћинама, захваљујући чијем топлом пријему удруженом са залагањем колегама које су учествовале у реализацији ове манифестације су деца гости у своје земље отишли са најлепшим утисцима.
Захваљујући једном таквом 2013. године колеге и ученици наше школе добили су позив за узвратну посету Кипру.

Међународни сусрет деце Европе „Радост Европе“
Иди на врх