ОШ "Краљ Александар I" – Нови Београд

Школа која препознаје и негује таленте...

Обавештење – обраћање директора школе

Поштовани родитељи,

имајући у виду ситуацију у којој се налазимо, почетак школске 2020/21. године биће праћен специфичном организацијом рада и применом посебних превентивних мера у циљу заштите здравља наших ученика, породица и запослених.

Како се налазимо у ситуацију у којој је више него икада потребна сарадња у педагошкој тријади – школа – ученик – родитељ, апелујем да пре поласка у школу са децом обавите разговор о важности придржавања превентивних здравствених мера, како за своје, тако и за здравље свих у школи, који ће између осталог укључити и смернице Министарства просвете, науке и технолошког развоја у прилогу.

Наглашавам да је посебно важно да уколико приметите да ученик показује знаке малаксалости, респираторне инфекције или има повишену температуру дете оставите код куће!

Обавештавам Вас такође, да ће у спровођење превентивних здравствених мера бити укључени сви запослени у школи, свако у домену свог радног места, као и да ће применом адекватних метода учитељи и наставници посебно радити на информисању и упућивању ученика по овом питању.

Са жељом за добро здравље свих наших породица желим нам свима срећан почетак нове школске године!

Срђан Јончић, директор школе

Смернице Министарства просвете, науке и технолошког развоја

Мере смањења ризика уноса корона вируса у школску средину

• Ученици не треба да долазе у школу уколико имају повишену телесну температуру и/или симптоме респираторне инфекције.
• Родитељи треба свако јутро да провере телесну температуру својој деци пред полазак у школу.

Одржавање физичке дистанце

• Одржавати физичку дистанцу са другим особама у школи од најмање 1,5 метара.
• У периоду непосредно пре и после наставе и између школских часова (мали и велики одмор) у школи и дворишту школе не стварати гужве.
• Особе које доводе децу у школу не улазе у школу већ децу прате до улаза у школску зграду или до капије школског дворишта где децу млађег узраста преузима дежурни учитељ/наставник и обавезно носе заштитну маску тако да покрива нос, уста и браду.
Одржавање физичке дистанце међу ученицима неопходно је и током малих и великог одмора.
• У тоалет улази онолико деце колико кабина има, а да се испред тоалета чека у реду са поштовањем физичке дистанце од најмање једног метра.
• Након наставе физичког васпитања ученици не треба да стварају гужву у свлачионицама већ да буду стрпљиви и сачекају свој ред према инструкцији наставника.

Ношење маски

• Маску ученик треба да носи при уласку у школу па све до доласка до своје клупе.
• Маска се обавезно користи и приликом одговарања и сваког разговора.
• Маска се обавезно користи и приликом било којег кретања ван клупе, приликом одласка на одмор или тоалет.
• Препоручује се да ученици све време боравка у школи носе маску, али она се може одложити у периоду када ученик седи у својој клупи и слуша наставу.
• Током боравка у школи могуће је да се користи било која маска (хируршка, епидемиолошка или платнена), али она треба да се користи на исправан начин тако да покрива нос и уста.

Редовно прање руку

• Како?

Хигијенски исправном водом за пиће и сапуном у трајању од најмање 20 секунди или употребом дезинфекционог средства на бази 70% алкохола. Дезинфекција руку средствима на бази 70% алкохола не може заменити прање руку водом и сапуном уколико су руке видно запрљане. После 3 до 4 извршених дезинфекција руку обавезно опрати руке водом и сапуном.

• Када?

Обавезно при уласка у школу, пре јела, после одласка у тоалет, пре јела, након обављања респираторне хигијене (истресање носа, кашљања у марамицу итд.), после игре (нпр. после великог одмора, после часа физичког васпитања) и мажења животиња, када су видно запрљане, након изласка из школе и увек када постоји потреба.

Едуковати ученике о значају редовног прања руку и о томе како се правилно одржава хигијена руку у циљу спречавање ширења инфекције, као и да не додирују очи, нос и уста неопраним рукама.

Обавештење – обраћање директора школе
Иди на врх