ОШ "Краљ Александар I" – Нови Београд

Школа која препознаје и негује таленте...

ДАНАС СЛАВИМО ДАН НАШЕ ШКОЛЕ

„Српски војник, браник слободе“

Прослава Дана школе је прилика да застанемо и додатно се посветимо нашој васпитној улози. Аристотел је рекао „Образовање ума без образовања срца није образовање“. Доситеј Обрадовић је додао „Навикнимо младеж на добро, од тога све зависи“. Срце се образује љубављу и врлинама. Довољно је само да се окренемо нашим прецима и наћи ћемо и љубав и врлину у свој својој пуноћи.

Ова година је стогодишњица смрти две изузетне личности наше модерне историје. Наиме, пре стотину година преминули су краљ Петар I Карађорђевић Ослободилац и један од најславнијих српских војвода и војсковођа Живојин Мишић.
Борци за слободу, српски војници, оставили су нам пример осећаја за правду, очинске бриге за народ и земљу, тежње да се разуме и опрости, али и да се буде строг када је то потребно. Испољавали су задивљујућу равнотежу ума и воље, која је и у најтежим тренуцима зрачила оптимизмом и вером у победу.
Све ово инспирисало нас је да овогодишњи Дан школе посветимо сећању на српског војника и његовој тешкој, али увек бескомпромисној одбрани слободе златне своје, али и других нација.

Мина Зарић 8/2, специјална награда ликовног конкурса

И школа се претворила у радионицу. Учитељи су заједно са својим ђацима обрађивали тему „Слобода“ кроз разговоре, изражавајући свој доживљај кроз ликовне и литерарне радове. Учитељице су својим креативним радом у школи направиле зимску распевану бајку припремивши велики број раскошних паноа и песама од нумере „Деца су украс света“ до „Тамо далеко“.
Све ово посебно је уприличено свечаним валцером ученика 2. и 3. разреда.

Ученици старијих разреда су заједно са својим наставницима кроз рад школских секција, историјске, литерарне, рецитаторске, новинарске и музичке, веома посвећено приступили обради теме „Српски војник, браник слободе.“
Проистекли су плакати, презентације, веома зрели ликовни и литерарни радови на задату тему, као и нова химна школа чији су текст написале и музику компоновале на музичком такмичењима вишеструко награђиване ученице наше школе. Ученици новинарске секција направили су серију интервјуа са надареним и награђиваним ђацима.

Како ове године Дан школе прослављамо приказом наших радова на школском сајту, позивамо Вас да уживате у свему што смо припремили, у нади и вери да ћемо следећи Дан школе сви заједно прославити у слободи, како и приличи на школској приредби у самој школи.

Поводом прославе Дана школе посетили су нас и новинари дневног листа „Новости“.
https://www.novosti.rs/drustvo/vesti/1066933/dan-skole-osnovna-skola-kralj-aleksandar-prvi-srpski-vojnik-branik-slobode-radovi-ucenika

ДАНАС СЛАВИМО ДАН НАШЕ ШКОЛЕ
Иди на врх