ОШ "Краљ Александар I" – Нови Београд

Школа која препознаје и негује таленте...

„Сећања“ – прича о Аушвицу

„Народ који заборавља своју историју осуђен је да му се она понавља“
Џорџ Сантајана

Матија Штифанић, ученик осмог разреда наше школе суочио се са једном причом из прошлости. Његова прабака Милка Мењак Штифанић је као партизанка 7. јула 1943. године доспела у Аушвиц првим женским транспортом са територије Немачке окупационе зоне у Србији. Матија није имао прилику да је упозна, али је зато прочитао њене мемоаре. Прабакина прича га је заинтересовала толико да је пожелео да је истражи.

Како би ово остварио, уз помоћ наставнице историје Сандре Удовичић, Матија је на Дан победе 2019. године у школи организовао донаторску изложбу на којој је покушао да сакупи новац за одлазак у Аушвиц. Гости на школској изложби имали су прилику да погледају цртеже који нису само његов лични доживљај мемоара и онога што је доживела његова прабака, него и историјски документ страдања у борби за слободу.

Ове године, 27. фебруара на фестивалу документарног филма „ДОК#3“ у Комбанк дворани приказан је дебитантски документарни филм Александре Митрић Штифанић који обрађује ову тему укључујући и Матијину посету злогласном концентарционом нацистичком логору из Другог светског рата.
Филм је добио награду за најбољи филм „Ентер док 2021“.

Аушвиц је био највећи нацистички концентрациони логор за масовно уништење становништва. Налазио се у јужној Пољској.
У кампу смрти, како је назван, убијено је више од милион и сто хиљада људи, међу којима је било милион европских Јевреја. Међу жртвама било је и десетине хиљада Рома и Пољака.
После великих борби совјетска војска ослободила је Аушвиц 27. јануара 1945. године. По уласку трупа Црвене армије ослобођено је око седам хиљада преживелих заточеника.
Овај датум је проглашен за Међународни дан сећања на Холокауст.


„Сећања“ – прича о Аушвицу
Иди на врх